ANYAGISMERET, avagy miben vagyunk egész nap

Bio pamut, lyocell, viszkóz, stb. Ezekkel a címkékkel és szavakkal mindenki találkozik vásárláskor, azonban, hogy ezek valójában mit is takarnak – valljuk be – kevesen tudjuk. Milyen anyagokat kell keresni, ha környezettudatos, fenntartható forrásból származó, bőrbarát ruhát szeretnénk hazavinni?
Ebben a bejegyzésben próbálom kicsit átláthatóbbá tenni ezt.

Egyszerűen válasszuk ketté az anyagokat, környezetbarát és kevésbé környezetbarát anyagokra.Az, hogy egy textil környezetbarát, azt jelenti, hogy termelési folyamata csekély hatással van a környezetre, előállítása alacsony energia és vízigényes, nem használnak hozzá génmódosított alapanyagot, biológiailag lebomló és a talajeróziót sem növeli.

Környezetbarát anyagok

1., A természetes anyagok
Számos növény létezik, melyből kiváló alapanyag készíthető. A gyapotról, termesztésének káros hatásairól szerintem már sokat olvashattunk, ezért inkább most olyan növényeket említenék, mint a len, a kender vagy a remie. A len jóval kevesebb erőforrást igényel, mint a gyapot és olyan gyenge talajon is képes növekedni, melyet másra – mint pl. élelmiszertermelés – nem tudnak hasznosítani. A kenderszövet az azonos nevű növényből származik. Rendkívül gyorsan növekszik,  nem igényel sok vizet, energiát, peszticidet és műtrágyát sem. A talajt nem meríti ki, évekit tud teremni egy helyen, továbbá megtisztítani is képes azt.  A ramie és a szúrós csalán, vagy az európai csalán olyan növények, amelyek az ágyneműhöz, fehérneműhöz vagy éppen függönyhöz használnak. A bambusz adottságait tekintve rendkívül jó alternatíva, gyorsan növekszik, nem igényel vegyszereket és még a talajminőséget is javítja. A bambuszszálakkal kapcsolatos fő környezetvédelmi kérdés az, hogy miközben a növényt textillé alakítják általában káros vegyi anyagokkal kezelik.

2., Az újrahasznosított anyagok
Az újrahasznosítás mindenképpen jó alternatívát jelenthet, nem csak a ruhaipar számára. Jó példa erre a műanyag palackok vagy a régi halászhálók újrahasznosításából előállított anyagok. Ezek gyártása kevés energiát igényel és jóval kevesebb szén-dioxid-kibocsátás generál, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek biológiailag nem lebomló anyagok.

3., Állati eredetű textilek
A ruhagyártáshoz használt állati eredetű textilek kizárólag a felelős állattartás mellett jelenthetnek alternatívát. Napjainkban egyre elterjettebb az alpaca rost, mely a kasmír alternatívája, mégpedig azért, mert az alpaca kecske nem gyökerestől tépi ki a füvet, hanem csak lerágja, így nem járul hozzá az elsivatagosodáshoz. Emellett nagyon kevés vízre és ételre van szükségük a túléléshez és évente 4 vagy 5 pulóverhez elegendő gyapjút ad, míg egy kecskének 4 évre van szükség ahhoz, hogy csak egy kasmír pulóverhez elegendő alapanyagot adjon. A hagyományos gyapjú messze nem olyan környezetbarát, mint ahogy azt gondoljuk. A juhok metánt bocsátanak ki, ami a globális felmelegedés szempontjából 25-ször rosszabb, mint a szén-dioxid. Ezen felül a juhokat gyakran rovarölő fürdőknek vetik alá, amelyek a gazdák és az állatok számára egyaránt veszélyt jelentenek.

4., A félszintetikus anyagok
A félszintetikus anyagok közül számos ismert anyag van már, melyek már egyre több helyen elérhetőek. Az 1980-as években fejlesztették ki a lyocell szálasanyagot. Ennél az eljárásnál a keményfából – vagy újabban bambuszból vagy eukaliptuszból – nyert cellulózt oldják ki és nyerik a szálakat. Az előállítás a viszkózgyártásénál kisebb vízigényű és teljesen zárt rendszerben történik, így nem jár káros anyagok kibocsátásával, az oldószer csaknem teljes egészében újrahasználható, 100% -ban biológiailag lebomló.
A narancsrost és az ananászrost egyaránt a bőr helyettesítésére szolgáló félszintetikus anyag, fenntarthatónak tekinthető azáltal, hogy egy másik iparág melléktermékéből származik, ezáltal további erőforrást nem igényel.
A REFIBRA egyre elterjettebb, cellulózból és újrahasznosított pamutból származik, előállítása a TENCEL gyártási folyamatán alapul.

Anyagok, melyeket javasolt kerülni

Vegyszerek, állatkísérletek, talajerózió, káros gázok kibocsátása, nagy víz és energiafogyasztás. Ezek jellemzik az alábbi anyagok előállítását.

1., Természetes anyagok
Bár mindenhol azt olvassuk, hogy a 100 % pamut tartalmú termékek nagyon kedvezőek, tudni kell, hogy a hagyományos gyapot messze nem környezetbarát. Főként száraz és meleg területeken állítják elő, rengeteg vízre van szükség ahhoz, hogy növekedjen. Miközben India a világ egyik legnagyobb gyapottermesztő országa, több millió helyi nem jut ivóvízhez. Ezen felül a pamut 99,3% -át műtrágyákkal és géntechnológiával módosított magokkal termesztik, rengeteg rovírírtót használnak az előállítás során nem kis mértékben károsítva ezzel a termesztők egészségét.
A bőripar nagyon szennyező. Ahhoz, hogy megfelelő alapanyag váljék a bőrből, eljárások sorozatán kell átesnie, melyek egyike sem mondható környezetbarátnak.

2., Részben vagy teljes egészében szintetikus anyagok
A poliészter ruháink leggyakoribb rostja, azok 52% -ában találhatjuk meg. A poliészter egy kőolajból, nem megújuló fosszilis tüzelőanyagból származó szintetikus szál. Mint tudjuk, a nyersolaj petrolkémiai termékekké történő átalakítása a légkörbe olyan toxinokat bocsát ki, amelyek veszélyesek az emberekre és ökoszisztéma egészére, gyártása nagyon energiaigényes és biológiailag nem lebomló.
A rayon előállításához a növényi cellulóz egy olyan folyamaton megy keresztül, amely sok vegyszert, energiát és vizet igényel. Az eljárás során alkalmazott oldószerek nagyon mérgezőek lehetnek az emberekre és a környezetre egyaránt.
A viszkóz más néven mesterséges selyem, az egyik leggyakoribb rosttípus.
A viszkóz és a modal gyártás során kibocsátott káros anyag igen magas.
Egyéb szintetikus anyagok, úgy, mint az akril, poliamid, nejlon, polipropilén, PVC, spandex, aramid stb. Különböző típusú szintetikus szálak, amelyek kőolajból származnak, ezért nagyon hasonló hatással vannak a környezetre, mint a poliészter. Nem beszélve arról, hogy a műszálas anyagokban rengeteg baktérium telepszik meg.
A vegán bőr az állatok szempontjából alternatív megoldás, de az általában PVC-ből vagy poliuretánból készülő anyag, nem tekinthető környezetbarátnak.
forrás: sustainyourstyle.com